SP: “Geen bescherming? Vitale beroepen mogen thuisblijven”

SP-fractie in het Limburgs Parlement vindt dat mensen die in vitale beroepen werken het recht moeten hebben thuis te blijven als ze niet genoeg beschermd worden. Dat meldt 1limburg. Het gaat dan onder meer om thuiszorgmedewerkers, buschauffeurs, schoonmakers van treinen, wijkverpleegkundigen en supermarktpersoneel.

De fractie zegt dat het tekort aan beschermingsmiddelen tegen het coronavirus (zoals mondkapjes, handschoenen en schorten) een bron van dagelijkse onrust is. De partij baseert zich op eigen onderzoek dat ze in Limburg is gestart. In een eerste tussenbalans concludeert de partij dat de reacties op zijn minst pijnlijk kunnen worden genoemd. Medewerkers zijn bang om zelf ziek te worden terwijl ze niet anders kunnen dan doorwerken, zo zegt de SP.

 


Website over coronavirus voor Marokkaanse Nederlanders

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) lanceert een website en telefonische hulplijn over het coronavirus voor mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn. SMN biedt daarmee naar eigen zeggen “een laagdrempelig platform voor hulp en advies in deze onzekere tijden”. Volgens de organisatie is betrouwbare informatie voor deze doelgroep hard nodig. “Marokkaanse Nederlanders ondervinden ook de enorme impact van de coronacrisis op hun leven”, aldus SMN.

Informatie op de website www.wijhelpen.nu en via de telefonische hulplijn wordt gegeven in het Nederlands, het Arabisch en het Tamazight (Berbers). Bezoekers krijgen informatie over onder meer gezondheidsmaatregelen, hoe je als ondernemer in aanmerking komt voor financiële steun en hoe je moet omgaan met het overlijden en begraven van dierbaren.

Gezien op social media